Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащи, разделени с майките на децата си, искат законодателни промени и споделено родителство

Снимка: БГНЕС

В деня на бащата - за 12 та поредна година пред Министерството на правосъдието излизат на протест бащи, които са разделени с майките, но искат да прекарват повече време с децата си. Те настояват за законодателни промени.

Инициативата е под наслов „Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство, като изход , за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. В момента няма институция, която да се следи дали се изпълняват съдебните решения при развод по отношение на контактите с децата. В 96 % от случаите на конфликт между двама родители съдът се произнася в полза на майката и присъжда попечителството над децата на нея - така детето често губи контактите с баща си. Адвокат Карло Луканов поясни:

"Смисълът на това споделено родителство, е да се въведат задължителни правила, които да не позволяват на някой от родителите да доминира и на конфликта между тях да предопределя къде ще бъде детето".

Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас. Все повече в Европа навлиза споделеното родителство, без да се уточнява пола на двамата родители, но това не е обезпокоително, казва Карло Луканов.

За БНР един от органзаторите на протеста - Слави Несторов от фондация "Споделено родителство" сподели:.

"В момента проблемът е в закона, защото дори, когато един баща, един родител има привременни мерки, които съдът отсъжда, дори разширените привременни мерки означава, че родителят, на който е отсъдено това нещо, той вижда детето си две съботи и недели в месеца, и тогава се получава родителското отчуждение. Това е, към което ние се стремим, законът да бъде споделен".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна