Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков след среща с Борисов, Габриел и Василев: Няма други условия за Шенген

Не са поставяни допълнителни условия на България за влизането в Шенген от началото на март по въздух и море, заяви премиерът Николай Денков. Заедно с вицепремиера Мария Габриел той участва в среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия министър Асен Василев, вътрешния министър Калин Стоянов и представители на парламентарните комисии по външна политика и по въпросите на еврозоната.

Според лидера на ГЕРБ и председател на комисията по външни въпроси Бойко Борисов влизането в Шенген по въздух и море е успех, който би бил невъзможен без мнозинството в парламент.

"Ако не работеше парламентът, никой Шенген, никое служебно правителство не можеше да мине по която и да е от тази стъпки", коментира Борисов, а тезата му бе подкрепена от Станислав Анастасов от ДПС:

"Ние ще продължим работата по всички онези теми, които са свързани с нашето наистина пълноценно членство в ЕС и НАТО, така че българските граждани и бизнесът - най-вече - който им дава работа, да могат да видят всички ползи.

Помолен за коментар дали има допълнителни условия, поставени от Виена, премиерът Николай Денков припомни, че самата Австрия влиза на два етапа в Шенген:

"Това, за което преговаряме през последните седмици, е как да се формулира решението за сухопътните граници. Не очакваме промяна в тази позиция, защото ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, означава, че влизаме в съвсем друга дискусия. Не очаквам това да се случи".

И още – заради мигрантския натиск има сухопътни граници дори между държави, които вече са в пространството, допълни Денков:

"Включително и границата между Австрия и Германия, да кажем. Когато почнат да пазят границите между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас".


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна