Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговията на дребно в Кипър ще завърши годината с около 10% ръст

Снимка: pixabay

С ръст от около 10% ще завърши търговията на дребно в Кипър тази година, въпреки ценовия натиск върху потребителите, отбелязаха от браншови организации в сектора. Те очакват последен и значителен принос към положителната равносметка на 2023-а да даде започващото днес засилено тридневно пазаруване за новогодишните празници.

От днес до самото навечерие на Нова година пазарният трафик ще бъде много голям, достигайки рекордните обеми и стойности от коледния период, прогнозираха от Асоциацията на потребителите и Асоциацията на супермаркетите в Кипър.

По техни оценки коледните продажби са достигнали 25% от общите продажби в търговската мрежа.

Супермаркетите са с по-висока посещаемост в тазгодишния празничен сезон в сравнение с миналогодишния, като благодарение на конкуренцията между пазарните участници цените се задържат на нивата от преди година, отчетоха от бизнес организацията.

Спад отбелязват продажбите на облекло и обувки. Според двете асоциации това се дължи на нагласите на потребителите в очакване на сезонната разпродажба на стоки, която започва от 3 януари.

Според експерти увеличението от 10% на търговията на дребно, постигнато в условия на инфлация и ограничаване на разходите от семейните бюджети през тази година, подчертава значението на вътрешното потребление като фактор за икономическия растеж.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна