Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици изпратиха отец Боян Саръев в последния му път

Снимка: БТА

Стотици се събраха в Кърджали, за да изпратят в последния му път отец Боян Саръев, наричан Кръстителя на Източните Родопи.

Той беше погребан в двора на църквата "Свето Успение Богородично", в която служи повече от 30 години.

Повече от два часа продължи поклонението пред тленните останки на отец Саръев. 

Сред дошлите да го изпратят в последния му път бяха както негови близки, приятели, съратници, така и много непознати, за които свещеникът ще остане духовният им водач, осветявал над 3 десетилетия пътя им в християнската вяра.

Да се простят с отец Боян Саръев в Кърджали дойдоха и над 20 свещеници от страната.

Хората започнаха да пристигат в двора на църквата "Свето Успение Богородично" от рано сутринта. Желаещите да се простят с отец Саръев бяха много. Те търпеливо чакаха на опашка пред вратите на храма.

Пловдивският митрополит Николай в съслужение със свещеници от страната отслужи Божествена Света литургия и извърши опелото.

Опечалените трудно намираха думи да изразят своите чувства. Най-трудно обаче е на децата от Неделното училище към храма, те не искат да повярват и, както казва тяхната ръководителка Поли Митрева, училището осиротя.

Според бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева отец Саръев ще бъде запомнен като истински родолюбец, като човек, който е искал през целия си живот хората да бъдат по-добри и да има разбирателство между тях:

"Един истински българин-родолюбец, човек, дал много на региона. Работил за това да се затвърди християнството и да може в лоното на Църквата да влезнат повече и повече хора".

Сред дошлите на поклонението беше и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис. За него отец Саръев ще остане човекът, който винаги е работил за това да няма деление на хората по етнос и религия:

"Отец Боян Саръев с неговия път беше пример за отношение към хората, независимо от пол, вяра и народност".

Отец Боян Саръев стана известен с мисията на приобщаване на българи-мохамедани към християнството. Трудно е да се преброят хората, получили Светото Кръщение.

Свещеникът развиваше и социална дейност. Той разкри трапезария, в която християни и мюсюлмани получаваха безплатна храна. Бе първият в Кърджали, приел над 50 украински бежанци, а четири деца бяха въведени от него в християнската вяра.

По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна