Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставчикът на оборудване за производство на чипове ASML спира част от износа си за Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландският производител на оборудване за производство на чипове ASML беше принуден да ограничи износа за Китай, след като правителството на страната частично отмени лиценза му за износ, съобщи една от водещите в света технологични компании, съобщи "Файненшъл таймс".

Отмяната засяга доставките на модерни литографски системи, се посочва в изявление на ASML. Ограничението беше очаквано, след като Хага последва САЩ и Япония, които през миналата година наложиха строги ограничения върху износа на технологии.

ASML доминира на пазара за литографски системи, които използват лазери, за да помогнат за създаването на електронни чипове.

Базираната в нидерландския град Велдховен ASML заяви, че е била в "дискусии" с Вашингтон, за да получи "допълнително изясняване на обхвата и въздействието на разпоредбите за контрол на износа на САЩ".

"Не очакваме текущото отнемане на нашия лиценз за износ или последните ограничения на САЩ за контрол на износа да окажат съществено влияние върху финансовите ни перспективи за 2023 г.", се казва още в изявлението на компанията.

Отмяната ще засегне малък брой клиенти в Китай, казаха от ASML.

През последните години обаче Китай беше третият по големина пазар на ASML след Тайван и Южна Корея, но беше най-големият през третото тримесечие на 2023 г. с 46% от продажбите на компанията.

Същевременно Китай призова Нидерландия да спазва закона, бизнес средата и стабилността на своите и на китайските пазари, заяви във вторник говорител на външното министерство, предаде Ройтерс.

Говорителят отговаряше на въпрос на редовен брифинг за това, че европейската държава отмени частично лиценза на компанията ASML за износ на оборудване за производство на чипове в Китай .


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна