Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима чужденци са задържани край Силистра за трафик на хора през българската граница

Снимка: Незабравка Кирова

Гражданин на Северна Македония и трима сирийци с хуманитарен статут са задържани край Силистра за трафик на хора през българската граница, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

От Окръжната прокуратура - Силистра разясниха, че става дума за два случая на незаконно преминаване на границата от 14 сирийски граждани, сред които и непълнолетни, на 29 и 30 декември миналата година

На част от лицата са повдигнати обвинения за незаконно преминаване на границата и са образувани бързи производства, които ще приключат до дни, съобщи ръководителят на Окръжната прокуратура – Силистра Ивелин Чафаланов:

"Имаме 4 лица, които са спомагали преминаването на границата и са били организаторите на трафика на хора, за които са взети постоянни мерки "задържане под стража".

Става въпрос за тежки престъпления, по които законът предвижда: "Лишаване от свобода от 2 до 10 години, глоба от 5 000 до 20 000 лева."

Ивелин Чафаланов; Снимка: Незабравка Кирова

На македонския гражданин е повдигнато и допълнително обвинение: "За това, че е карал в състояние, което не позволява Законът за движение по пътищата - след употреба на наркотично вещество, както и за осуетяване на полицейска проверка - по член 270, ал. 1 от Наказателния кодекс".

За изтеклата година на територията на Силистра е имало 71 случая на незаконно преминаване на границата, като при 6 от тях са повдигнати обвинения за трафик на хора.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна