Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Богоявление традицията ще бъде спазена и в община Балчик

На 6 януари Църквата Христова чества един от светлите Господски празници - Богоявление. Това е денят, в който Божият Син Иисус Христос се кръщава от Свети Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Светият Дух във вид на гълъб слиза над Божия Син, за да засвидетелства Неговата слава и да покаже на всички, че Той е обещаният от Бог Отец, Месия.

На този ден в храм "Св. Успение Богородично" в балчишкото село Оброчище от 8,30 ч. ще бъде отслужена Божествена света литургия, след която ще се отслужи и Богоявленски водосвет (10:30ч ) за благословение на всички вярващи и освещаване на новата година. По традиция ще се отправим към водите на Черно море в курорта Албена, където ще осъществим традиционното "Хвърляне на Кръста във водите" - съобщава отец Филип от църковното настоятелство. Мястото и часът са обичайните - мостика срещу хотел "Арабела" от 12:00ч. Входът в курорта в периода на събитието е безплатен. За всички желаещи да присъстват се организира безплатен транспорт от село Оброчище до Албена.

В обичайното време и място ритуалът на Богоявление за спасяване на кръста ще бъде спазен и в Балчик. В балчишките храмове службите на 6 януари ще започнат в 8.00 часа, а от 11.30 часа от храм "Св. Георги" ще се спусне литийно шествие до Морска гара, където ще бъде отслужен Велик водосвет и хвърлен кръстът Господен. Празникът край морето е с начало 12.00 часа.

В помощ на смелчаците за кръста препоръката е да се носят халати, хавлии, допълнителни топли дрехи, бельо, чорапи, чехли или джапанки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна