Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Богоявление децата в Италия чакат добрата старица Бефана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия денят на Богоявяление е голям празник най-вече за децата, защото старица като Баба Яга, наречена Бефана, им носи дарове.

Тази старица първоначално е символизирала старата току-що отишла си година. На италиански тя се нарича Бефана. Произлиза от гръцката дума Епифания и означава Богоявление. Постепенно легендата я свързва с тримата влъхви и Бефана започва да носи дарове на децата в нощта между 5-и и 6-и януари. В песничка се пее как тя лети нощем на метлата си, има скъсани обувки, изцапана пола и носи дарове в торба. През нощта тя пъха лакомства в чорапите на послушните деца, а на непослушните оставя въглища. 

Добрата старица е главната фигура в Италия и през целия ден. Тя пристига на определени за случая места и площади било с лодка, било с велосипед или мотор, спуска се от камбанарии и балкони и раздава даровете си. Къщата ѝ е в градчето Урбания - област Марке, където се провеждат различни инициативи в няколко поредни дни. С деня на Бефана се слага край на коледните и новогодишни празници.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна