Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отлагат с година пилотираната си лунна мисия

Снимка: БТА

САЩ отлагат с една година планираното завръщане на астронавти на Луната, съобщи АФП. Това трябваше да стане през 2025 година, но технически предизвикателства налагат нова целева дата - 2026 г., стана ясно от изказване на администратора на НАСА Бил Нелсън.

Програмата "Артемида" (Artemis), обявена преди 7 години, цели установяване на продължително човешко присъствие и космодрум на естествения спътник на Земята като стъпка към бъдеща мисия Марс.

Първата мисия - тестов полет до Луната без екипаж, се състоя през 2022 година след поредица отлагания. Втората мисия "Артемида 2" - този път с астронавти, които обаче няма да кацат на повърхността - бе насрочен за тази година, но впоследствие пренасрочен за септември 2025 г.

Завръщането на Луната, по-точно, на южния ѝ полюс, е отредено на екипажа на "Артемида 3". Едно от условията обаче е да бъде създадена надеждна система за приземяване. Тя трябва да бъде реализирана въз основа  на "Starship" - ракетата на Илон Мъск, чиито изпитания се провалиха на два пъти досега.

Досега за реализацията на програмата НАСА пое задължения от 40 милиарда долара към стотици частни подизпълнители.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени