Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна атака на хутите е отблъсната в Червено море

Британският разрушител "Даймънд".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски военен кораб свали седем дрона, изстреляни от подкрепяни от Иран бойци хути в Червено море в операция с американските сили за отблъскване на най-голямата атака с дронове и ракети досега, съобщи Скай нюз.

Британският министър на отбраната Грант Шапс каза за медията, че дроновете са били насочени към HMS Diamond, разрушител тип 45, разположен от Обединеното кралство в Червено море, за да помогне за защитата на корабоплаването в региона, както и на търговски кораби във вторник вечерта.

Заедно с британския разрушител в мисията са участвали и американски военни самолети, действащи от борба на огромен самолетоносач, както и други военни кораби на САЩ.

Общо са свалени 18 еднопосочни атакуващи безпилотни летателни апарати, предназначени да експлодират при удар, изстреляни от хутите заедно с две противокорабни крилати ракети и една противокорабна балистична ракета. САЩ от своя срана заявиха, че това е 26-ата атака на хутите срещу търговски кораби от 19 ноември насам. Грант Шапс уточни, че HMS Diamond се е справил с атаката без наранявания или щети за кораба или екипажа. "Обединеното кралство и неговите съюзници по-рано дадоха ясно да се разбере, че тези незаконни атаки са напълно неприемливи и ако продължат, хутите ще понесат последствията. Ние ще предприемем необходимите действия, за да защитим невинни жертви и световната икономика", изтъкна британският министър на отбраната.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени