Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски призова за ускоряване на финансовата и военната помощ за Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните си съюзници да ускорят финансовата и военна помощ за Украйна. По време на посещение в Литва Зеленски отрече спекулациите, че партньорите му оказват натиск да прекрати бойните действия.

Според Зеленски реториката на руския президент Владимир Путин подсказва, че той няма намерение да спира, докато не окупира Украйна изцяло:

"Понякога колебанията на партньорите относно бързата финансова и военна помощ за Украйна дава кураж и сила на Руската федерация. Следователно няма никаква нужда тази помощ да бъде отлагана", каза Зеленски във Вилнюс на обща пресконференция с литовския си колега Гитанас Науседа и добави: 

"Литва, Латвия и Естония могат да бъдат следващите. Това е факт. Вече чухме, че започнаха да говорят за Финландия, за независимостта на Узбекистан и т.н. Той няма да се спре, докато всички ние заедно не го спрем".

От думите на Зеленски стана ясно, че това, което не достига на украинската армия, са средства за противовъздушна отбрана. 

Той посочи, че в края на декември - началото на януари Русия е нанесла по територията на Украйна 500 удара с ракети и дронове, като украинската противовъздушна отбрана е отразила 70% от тях.  

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи на свой ред, че Съветът за национална отбрана на страната е одобрил дългосрочна финансова помощ за Украйна в размер на 200 милиона евро. 

Той уточни, че още този месец на Киев ще бъдат предоставени боеприпаси, генератори и системи за детонация, а през февруари - бронетранспортьори M577. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна