Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага общ бюджет на механизма за Украйна в размер на 50 милиарда евро

Снимка: AFP

Посланиците на страните членки одобриха частичен мандат за преговори по предложение за създаването на нов специален механизъм за подкрепа на възстановяването и модернизирането на Украйна и на усилията й за провеждане на реформите по пътя й към ЕС. Така Механизмът за Украйна ще събере подкрепа от европейския бюджет за периода 2024-2027 г.

Позицията на страните членки се състои от три основни стълба. На първо място правителството в Киев ще изготви план за Украйна, в който ще очертае своите намерения за възстановяването и модернизирането на страната и реформите, които смята да извърши като част от процеса на присъединяване към ЕС. Финансовата подкрепа под формата на грантове и заеми ще бъде осигурена въз основа на прилагането на този план. 
На второ място, според инвестиционната рамка за Украйна, ЕС ще осигури подкрепа под формата на бюджетни гаранции и комбинация от грантове и заеми от обществени и частни институции. Попечителски фонд ще покрие рисковете от заемите, гаранциите, инструментите на капиталовите пазари и другите форми на финансиране, които подкрепят целите на механизма. 
Трето, предвижда се техническа помощ и други мерки за подкрепа, които да помогнат на Украйна да спазва европейските закони и да извърши структурни реформи по пътя си към бъдещо членство в ЕС.
Европейската комисия предлага общ бюджет на механизма за Украйна в размер на 50 милиарда евро, от които 17 милиарда под формата на грантове, а останалите 33 милиарда са заеми.
Договорената частична позиция ще послужи като мандат на Съвета за преговори с Европейския парламент. След постигането на споразумение, регламентът трябва да бъде одобрен от двете институции.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна