Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернардо Аревало положи клетва като президент на Гватемала

Бернардо Аревало положи клетва като президент на Гватемала
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Гватемала Бернардо Аревало положи клетва, след като церемонията беше забавена с повече от 9 часа. Това даде основания на Аревало за поредните обвинения в корупция към опонентите му, които според него са се опитали да осуетят встъпването му в длъжност.

Церемонията по встъпването в длъжност на новия президент не можеше да започне, преди да са се заклели новите депутати, а самата сесия в парламента на Гватемала започна три часа по-късно. Последвалата продължителна процедура в Конгреса допълнително забави встъпването в длъжност на Бернардо Аревало и неговата вицепрезидентка Карин Ерера. След голямото закъснение клетвата се състоя.

Междувременно Аревало предупреди, че направеният опит за саботаж е в разрез с демокрацията и призова депутатите да "уважат волята на народа, показана пред урните". Поддръжници на избрания президент пробиха полицейски барикади и се опитаха да щурмуват парламента на фона на постъпателно увеличаване на полицейското присъствие по улиците и съобщения за обиди и заключени в стаи депутати и общ хаос в Конгреса на Гватемала.

Деветима държавни глави бяха поканени на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент, сред тях кралят на Испания и президентите на Чили и Колумбия.

 65-годишният Аревало спечели президентските избори в Гватемала на 20 август. По време на предизборната кампания стана обект на опити за дисквалифициране.

"Народът на Гватемала се изказа ясно и категорично", заяви Бернардо Аревало след победата си, като борбата с корупцията зае основно място в речта му. Обеща да я изкорени в страната, в която царят бедност и насилие.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна