Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент гледа отново проектозакона за Руанда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство двама заместник-председатели на Консервативната партия и помощник-министър подадоха оставки, за да могат да гласуват за поправка в законопроекта на премиера Риши Сунак за депортиране в Руанда на търсещи убежище, което предвещава бунт в редиците на торите преди днешното гласуване на цялото законодателство в парламента. 

Премиерът Риши Сунак внесе в Камарата на общините отново проектозакона за Руанда с някои изменения с надежда той да бъде гласуван от депутатите. Законодателството има за цел да съживи плана на правителството да изпраща някои търсещи убежище на Острова в Руанда и да възпре хората, прекосяващи Ламанша с малки лодки, но поради големите предизвикателства от правно естество и вероятност за нарушаване на международните норми, бяха необходими някои промени. 

Дясното крило на Консервативната партия обаче смята, че така проектозаконът се разводнява и от своя страна поиска гласуване на поправка в обратна посока - за затягане на мерките. Заместник-председателите Лий Андерсън и Брендън Кларк-Смит подадоха оставки, за да се присъединят към около 60 депутати от торите, подкрепящи поправката, която бунтарите смятат, че е необходима за целта. 

Най-малко четирима депутати от Консервативната партия, включително бившите министри Робърт Дженрик и Сюела Брейвърман, публично заявиха, че са готови да гласуват против законопроекта, ако не бъде подобрен, според исканията на депутатите от дясното крило. 

При гласуването снощи поправката не бе приета, но това не означава, че няма реална заплаха за бунт при заключителното гласуване, което е днес вечерта. От Даунинг стрийт остават уверени, че законопроектът като цяло ще бъде приет, но ако около 30 тори се присъединят към опозицията при гласуването, правителството може и да се провали. Анализатори отбелязват, че дори и при победа правителството ще плати политическа цена, защото дебатите по въпроса разкриват голямата степен на разделение в Консервативната партия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна