Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър развива астротуризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър ще развива астротуризъм. Тригодишният изследователски проект на стойност 1,2 млн. евро, финансиран от ЕС, завърши и започва осъществяването на разработените 4 тематични програми за света на звездното небе, предназначени за деца и възрастни, съобщиха от научния екип.

Звездни обиколки с екскурзовод, астропаркове и астролагери са сред новите туристически атракции, с които Кипър ще привлича пътешественици и любители звездобройци.

С 220 безоблачни дни в годината островът има неизползван потенциал за астрономически наблюдения, твърдят от проекта „Астротуризъм в Кипър“ /AstroT/.

В консорциума, който го реализира, са включени туристическа компания, Център за върхови постижения, Кипърската астрономическа организация, Университетът на Никозия и други. Експертите в него са от областта на образованието, научните изследвания, технологиите, астрономията, околната среда и туризма.

Новите туристически продукти се предвижда да бъдат предлагани на 4 места, избрани от изследваните 12 обекта, които ще бъдат оборудвани със специална техника за наблюдение на небето. Те са тествани през различни сезони с участието на около 700 посетители от всички възрасти.

Подготвени са специални образователни материали за децата, инструкции по астрофотография, дейности, съчетаващи астрономия и цифрови умения.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна