Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане", БСП и ИТН с обща жалба до КС заради новите съдии

Снимка: БГНЕС

"Възраждане", БСП и ИТН внасят обща жалба до Конституционния съд заради избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

"Считаме, че тези две решения противоречат на основния ни закон, противоречат на принципите, на които е изграден основния ни закон, и не на последно място считаме, че в частта им, в която те визират мандата от девет години на двамата избрани конституционни съдии, също са противоконституционни", обясни мотивите Петър Петров от "Възраждане".

Както стана ясно, парламентът наложи 9-годишен мандат на новите съдии, въпреки че Конституционният съд вече беше излязъл с решение, че те би трябвало да имат намален мандат - от 7 години заради забавянето на процедурата.

По думите на Петър Петров опозицията възразява и срещу бързината, с която са издигнати кандидатурите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, съответно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и последвалото обсъждане, в рамките на осем дни, като това, според него, е попречило на правилната преценка на депутатите.

Вчера президентът Румен Радев също атакува избора пред Конституционния съд и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна