Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Кипър представя плана на правителството за управление през 2024 г.

Президентът на Кипър Никос Христодулидис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път кипърски държавен глава ще произнесе годишна реч-обръщение към нацията, следвайки практиките на други държави и институции като САЩ и Европейския съюз. С нея президентът на Кипър Никос Христодулидис ще представи днес в президентския дворец официално плана на правителството за управление през 2024 г.

Първата годишна реч в мандата на президента Никос Христодулидис е част от политиката за засилване на отчетността на правителството пред обществото. Тя ще допринесе за повече прозрачност и навременно информиране за предприеманите от изпълнителната власт действия, посочи правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Никос Христодулидис ще говори днес за политики и конкретни проекти в редица сектори, определяни от правителството като най-високи приоритети, които ще бъдат изпълнени или започнати през тази година.

Икономика, образование, здравеопазване, модернизация на държавата са сред основните теми в речта на президента. Той ще обърне внимание на миграцията, жилищната политика, зеления преход.

Президентът специално ще се позове на социалната политика, на предвидените чрез нея реформи и мерки за подобряване на ежедневието и качеството на живот на гражданите.

Необходимостта от промени по отношение на новото поколение също е сред основните акценти.

Намерението на президента е събитието за годишната реч да се утвърди като институция, както е в други страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени