Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Гунев: За премахването на граничния контрол на Балканите се иска същото като за влизане в Шенген

Снимка: Силвия Великова

България и Румъния в договорите си с ЕС са поели ангажимент да прилагат европейските закони за гранични проверки – Шенгенски кодекс, и не предвиждат отпадане на граничния контрол с други страни. Това каза бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев пред БНР.

В предаването "12+3" коментира идеята на Даниел Лорер за Балкански Шенген.

"Това не е идея на официалните власти, а на трима депутати, независими в своето искане. Не съм чул нито една официална институция от трите страни да подкрепи това. Причината не е че не го искат, а юридически една такава промяна иска същото нещо, каквото и приемането ни в Шенген, гласуване от всички други останали държави", обясни Гунев.

Той допълни, че "няма как една шенгенска държава като Гърция едностранно да реши и да отвори шенгенското пространство по сухопътни граници към други държави, дори и те да са членки на ЕС".

От друга страна в договорите на България и Румъния с ЕС са поели ангажимент да прилагат европейските закони за гранични проверки – Шенгенски кодекс и "не предвиждат отпадане на граничния контрол с други страни".

"Тези закони предвиждат това, което имаме с Гърция и Румъния - олекотен контрол, да се извършва проверката на една линия, да имаш право да не проверяваш всички. Както става с Гърция, само 2% се проверяват хората, които минават, а от българска - 50%. Страните имат право да не проверяват всички. Това са възможностите, всичко друго изисква съгласие на всички държави членки и затова комисията не отговаря, защото вече върви процес да се премахнат тези контроли", обясни Гунев.

Той обясни, че е поет ангажимент даже да засилим контрола от България към Румъния.

"Но двете страни нямат право двустранно да се договорят, да отпадне този контрол. Те, ако имаха, вече щяхме да сме го направили, вече за 15 години някой щеше да се е сетил. В договорите и за двете страни за ЕС е записано, че трябва да прилагат европейското законодателството", предупреди Филип Гунев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна