Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Брюксел с предложение към Орбан относно помощта за Украйна

Снимка: АП/БТА

Брюксел предлага да се провеждат годишни прегледи на четиригодишния пакет за подкрепа на Украйна на стойност 50 млрд. евро в опит да убеди унгарския премиер Виктор Орбан да отмени ветото си върху помощта на предстоящата в четвъртък среща на лидерите на ЕС, съобщава "Файненшъл таймс".

Лидерите на ЕС "ще провеждат дебат всяка година относно прилагането на пакета финансова помощ за Украйна", гласи последният проект на заключенията от срещата на върха, видян от финансово издание, но подобни прегледи няма да изискват ново единодушно решение от европейските лидери.

"Европейският съвет ще провежда дебат всяка година относно прилагането на механизма с оглед предоставяне на насоки относно подхода на ЕС към ситуацията, произтичаща от агресивната война на Русия срещу Украйна", гласи проектът на заключения от предстоящата в четвъртък среща на върха, съобщава и Ройтерс.

Това беше поискано от унгарския лидер, но други страни членки се противопоставят на създаването на нови възможности за вето, които биха противоречили на предоставянето на предсказуемост на Украйна по отношение на подкрепата на ЕС.

Не е ясно дали предложението на ЕС ще бъде достатъчно, за да убеди Орбан, отбеляза "Файненшъл таймс".

"Към днешна дата нямаме такова споразумение", посочи пред финансовото издание дипломат от ЕС.

По-рано тази седмица "Файненшъл таймс" цитира поверителен план, изготвен от Брюксел, според който ЕС ще саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща блокира новата помощ за Украйна на срещата на върха тази седмица.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна