Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците започват ефективни протести в цялата страна

| обновено на 06.02.24 в 10:57
Автор:
Снимка: НАЗ
Чуй новината! Чуй новината:

Българската аграрна камара започва ефективни протестни действия в цялата страна. Земеделските производители протестират, тъй като структурите на организациите-членове на камарата по места не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа. 

В хода на преговорите правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба.

Според земеделците обаче в такава методика липсва икономическа логика, тъй като данъчната декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори: "мляко", "плодове" и "зеленчуци". Според бранша са нужни нови анализи за по-сериозно компенсиране на загубите.

Членовете на аграрната камара са отбелязали на специална карта над 80 горещи точки в страната, които ще бъдат блокирани поне за два часа всеки ден от тежка техника. В протестите в страната се включват и от други браншови организации, които искат оставката на министър Кирил Вътев.

Протестите в Силистренско са организирани в две точки - край село Нова Черна, Тутракан и разклона за Ситово по пътя Силистра - Русе. За БНР Даниела Димитрова от Асоциацията на зърнопроизводителите от крайдунавска Добруджа обясни, че исканията им са свързани със законодателни инициативи. Земеделските машини се движат в протестна колона. Движението не е блокирано.

Пътни блокади с тежка техника има и на три места в област Добрич – пътя Добрич – Силистра при село Карапелит, както и пътните отсечки към границите при Кардам и Дуранкулак.

Над 20 трактора и тежка земеделска техника затвориха пътен възел "Петолъчката" край Сливен в 10 часа. Затворени до 12 ч. са Ямболската детелина и подстъпа към АМ "Тракия" в района Кабиле. Протестиращите са членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите, основно от Сливенско. Към тях се присъединиха и земеделци от Браншовата камара "Плодове и зеленчуци“ и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В област Плевен над 20 трактора затвориха за два часа пътя София-Русе при град Славяново и пътя Плевен-Ловеч при село Брестовец. Бяха затворени и обходните пътища за Плевен. Извиха се колони от автомобили и камиони, но по-голямата част от шофьорите изразиха съпричастност със земеделските производители. "Заедно сме със зърнопроизводителите", каза Роза Коджабашева - областен председател на сдружението на земеделските кооперации

Пътят Ямбол - Сливен при пътен възел Хаджидимитрово е блокиран. Подходът към магистрала "Тракия" ще остане затворен до 12 часа.

Фермери от Хасковска област се включват в Националния протест на аграрния сектор. Очаква се от 10 до 12 часа - със селскостопанска техника - да бъде блокирано движението по международните пътища край Хасково, както и да пристигнат земеделци от Кърджалийско

В Монтана блокираха движението по международен път Е-79 и този за Лом и Козлодуй. Над 100 трактори блокираха пътя за Лом, на разклона за Бойчиновци и Козлодуй. В района на село Горна Вереница те преградиха пътя за "Дунав мост - 2"  при Видин.

Производители от Ловешка област блокираха главните пътища София - Варна и София - Русе при пътни възли "Абланица" и "Боаза" и край Луковит. Блокадата ще продължи до 12 ч., а земеделците се заканиха, че протестите ще продължат, докато исканията им бъдат изпълнени. 

Полицията промени предварително обявеното място за протест на Кюстендилските земеделски производители - от изхода на село Жиленци по международния път за граничния пункт Гюешево- Северна Македония на разклона за село Слощица на пътя Кюстендил-Дупница. 

В Пазарджик над 50 трактора ще блокират "детелината" край село Гелеменово, но няма да блокират движението към АМ "Тракия". 

Към зърнопроизводителите ще се присъединят и оранжерийни производители, каза Иван Кабуров от Българската аграрна камара.

Над 200 селскостопански машини блокираха международните пътища I-5 и I-8 край Хасково.

По информация на кореспондентите на БНР блокади на земеделски производители в страната, обявени преди изявлението на премиера Денков, са заявени има и в районите на Сливен и Ямбол, Добрич, Велико Търново, Лом, Силистра и Перник. 

Земеделски производители от Монтана блокираха движението по международен път Е-79 и този за Лом и Козлодуй.

"Нерегламентираният внос, който е наистина нерегламентиран от Украйна, България никога не е била по-пълна със зърно от този момент. Значи, трудно е, за оцеляването ни е много трудно. С голяма мъка с нашите декари трудно се справяме. От ден на ден по-зле - добиви слаби, препарати, торове, семена скъпи, ренти големи и пропадаме. На границата сме вече", казаха протестиращи.

Първоначалните планове са времето на пътните блокади на фермерите да се увеличава всеки ден, а в събота и неделя да няма затворени пътища.

Парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в Министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора - в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието. 


По публикацията работиха: Венцислав Василев, Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна