Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Да не се поддаваме на руски провокации и влияния за отслабване на ЕС

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

В резолюция, приета вчера (8 февруари) с 433 гласа „за“, 56 „против“ и 18 „въздържал се“, Европейският парламентът (ЕП) изразява пълното си възмущение и дълбока загриженост относно продължаващите усилия на Русия за подкопаване на европейската демокрация чрез различни форми на намеса и дезинформация.

В друга своя резолюция (с 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържал се“), Парламентът посочва, че въпреки гладкото провеждане, изборите в Сърбия, проведени на 17 декември 2023 г., са белязани от многобройни процедурни недостатъци. Сред тях се посочват непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване.

Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

Тази оценки пред БНР-Радио София коментира българският евродепутат Андрей Ковачев.

Той отбеляза, че по много въпроси, свързани с върховенството на закона, евроинституциите излизат със становище по събития и процеси, свързани с демокрацията в различни страни членки (Унгария, Испания), както и кандидатки за ЕС във връзка с бъдещо разширяване.

"Разбира се, тази резолюция не е обвързваща за Сърбия, но огромното мнозинство членове на Европейския парламент смятат, че е имало нередности и трябва да бъде разяснено наистина, особено за изборите в Белград – отбеляза Ковачев. – Към европейските институции, към Съвета на Европа ние подписахме писмо за състоянието на правата на нашите сънародници в западните покрайнини и тяхната систематична дискриминация от властите. Екологичните проблеми, липсата на кариерно развитие, обезлюдяването на западните покрайнини е сериозен проблем. Ние желаем да имаме добри отношения, искаме тяхното бързо приемане в Европейския съюз. Сърбия е ключова държава на Балканите. Тя има много голямо влияние в Черна гора, в Босна и Херцеговина, в република Северна Македония."

Ковачев отбеляза също опитите на Русия да влияе върху различни важни процеси в европейски страни, да бъде манипулирано общественото мнение - в Каталуня, референдума за Брекзит, избори в различни страни.

"Системното фалшифициране на историята е част от информационната война на Русия в продължение на десетилетия. това също е залегнало в резолюцията на Европейския парламент. В изказване също подчертах, че Русия се опитва да внесе още повече разединение на Стария континент. В неин интерес да се разпалват всички конфликти. Наша отговорност е да не се поддаваме на такива провокации."

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна