Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър създават център за интелигентно и устойчиво земеделие

Снимка: БНР

В Кипър ще бъде създаден Център за върхови постижения за интелигентно и устойчиво земеделие (SMARTFARM). Проектът е на най-голямата научноизследователска организация в страната – Кипърския институт, а необходимото за реализацията му финансиране от 35 млн. евро ще бъде осигурено от европейски и национални фондове.

Основната задача на бъдещия център е да модернизира практиките в селското стопанство, допринасяйки значително за неговата устойчивост и ефективност, посочи президентът на Кипърския институт (The Cyprus Institute) проф. Ставрос Малас при представянето на проекта.

Центърът ще се занимава с внедряване на авангардни и иновативни технологии за развитие на интелигентно селско стопанство, повишаване на производителността в животновъдството, популяризиране на най-добрите екологични методи в сектора.

Проф. Малас подчерта също значението на въвеждането на „трета зелена революция“ в селското стопанство чрез включването на прецизно оборудване, сензори и системи за геолокация, безпилотни летателни апарати.

В тази инициатива Кипърският институт си сътрудничи с Института за селскостопански изследвания и Института по генетика и околна среда в Кипър, както и с научно-изследователски звена от Ирландия, Израел и Франция.

За осъществяването на проекта се предвижда да бъдат осигурени по 15 млн. евро от Европейската комисия и бюджета на Кипър, както и 5 млн. евро от ресурси на института.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна