Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Никозия Щайнмайер изпрати послание към Турция за решаване на Кипърския въпрос

Германският президент Щайнмайер
Снимка: архив

От кипърската столица Никозия, където е на официално посещение, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изпрати послания до Турция за решаването на Кипърския въпрос и развитието на евро-турските отношения. Той специално отбеляза ролята на Кипър като страна член на ЕС в Източното Средиземноморие във връзка с кризата в Близкия изток.

На Турция често трябва да се обяснява, че нейното поведение към решаването на Кипърския проблем засяга и други въпроси, като подхода ѝ към ЕС, каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в изявление пред медиите в Никозия днес.

Той насърчи всички участващи страни да покажат необходимата готовност за постигане на компромис по Кипърския въпрос, като подчерта, че Германия подкрепя двузонално и двуобщностно решение за обединението на страната въз основа на параметрите на ООН.

Никозия е горещ поддръжник на по-тесни отношения между ЕС и Турция, които преминават през решаването на Кипърския въпрос, заяви президентът на Кипър Никос Христодулидис. Той отново настоя, че ЕС може да играе по-активна роля в този процес, тъй като разполага с необходимите инструменти за въздействие.

Гостът отбеляза, че за Германия и за цяла Европа Кипър е сигурно пристанище в региона, особено след терористичната атака на „Хамас“. Той благодари на правителството в Никозия за оказаната помощ при извеждането на германските граждани от военната зона.

Кипър е страната член на ЕС в региона на Източното Средиземноморие и Близкия изток с отлични отношения с всички съседни държави и прави всичко възможно, за да създаде условия за стабилност, каза президентът Христодулидис.

Франк-Валтер Щайнмайер е в Кипър днес и утре. Това е първото посещение на федерален президент на Германия в средиземноморската страна от установяването на дипломатическите отношения между тях през 1960 г.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени