Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ предлага законопроект за ограничаване на достъпа до интернет страници или адреси

Снимка: Алами/Ройтерс

Държавни органи да могат да налагат ограничаване на достъпа до интернет страници или интернет адреси. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, подготвен от депутати от ПП-ДБ. 

Целта е борба с дезинформацията в онлайн пространството. 

С измененията се въвеждат компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системни рискове. 

Предлага се актовете за налагани ограничения да бъдат публикувани на интернет страницата на наказващия орган. Ако в тридневен срок от публикуването лицето не преустанови нарушението, наказващият орган подава искане до председателя на Софийския районен съд да за спиране на достъпа до тези интернет страници или адреси. Съдът трябва да се произнесе до 72 часа от постъпването на иска. 

В мотивите към законопроекта е записано, че с предложените изменения се решават различни проблеми - от т.нар. тролски ферми, които координират неавтентично поведение в социалните мрежи до разпространение на заблуждаващи реклами за хранителни добавки чрез нерегламентирано използване на имена и лица на известни личности. 

Законопроектът е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни.

"Избраният подход за блокиране единствено на рекламни мрежи, а не на самото съдържание, гарантира, че няма да има риск от засягане на свободата на изразяване онлайн", коментира за БНР един от вносителите - Божидар Божанов.

Самият текст от законопроекта гласи:

"§ 7. Създава се чл. 318а със следния текст: “Чл. 318а. (1) В случаи, определени със закон, държавни органи могат да налагат ограничаване на достъпа до дадена интернет страница или интернет адрес по реда на ал. 2- 5".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени