Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Митова оглави временно Софийската районна прокуратура

Снимка: БГНЕС

Върховният прокурор Светлана Митова поема временно ръководството на Софийската районна прокуратура. Това реши на извънредно заседание Прокурорската колегия, като преди това освободи - по тяхно искане, досегашния титуляр Невена Зартова и четиримата ѝ заместници. И по двата въпроса - за оставките и за избора на Митова, обсъждания нямаше.  

Смяната на върха на най-голямата и най-натоварена прокуратура идва по-малко от 24 часа след като - първо, оставки подадоха Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова - Дамянова и Тодор Куюмджиев, разграничавайки се от вече бившия ѝ ръководител и декларирайки подкрепа за провежданата от Борислав Сарафов реформа в държавното обвинение, а след тях да бъде преназначена като редови районен прокурор поиска и Невена Зартова. Като основание тя посочи - да осигури спокойствие за работа на колегите си, но я обвърза и с последната ревизия в Районната прокуратура заради казуса "Нотариуса". Зартова категорично отрече преписки и дела срещу Мартин Божанов да са били мачкани. 

В късния следобед вчера Борислав Сарафов предложи на Прокурорската колегия да назначи временно за районен прокурор върховния Светлана Митова с мотив, че институцията се нуждае от спешни мерки за подобряване на организацията на работата ѝ - в контекста на констатираните при предишни ревизии сериозни пропуски в дейността на Невена Зартова, както и във връзка с изнесените в публичното пространство неприемливи практики, отразяващи се негативно върху редовите прокурори. 

Въпреки че приетите днес пет оставки и назначението на Митова изглеждат функция на институционалните активности след убийството на Божанов и въпреки твърденията, че в неговия кръг за търговия с правосъдие има замесени и прокурори, до този момент Прокурорската колегия не е обсъждала случая. 

Фактите и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, обаче ще бъдат обсъдени на първото заседание на специалната временна парламентарна комисия. Тя се събира в късния следобед и ще изслуша представители на "Антикорупционния фонд", които още пред 2021 година осветиха Божанов, а след убийството му - и частния му клуб за срещи с висши магистрати. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна