Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България покрива критерия на НАТО за 2% от БВП за отбрана

Тодор Тагарев
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

България е сред 18-те страни от НАТО, които вече са изпълнили условията за отделяне на 2 на сто от БВП за отбрана - това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев:

"Ние сме над 2% с планирания бюджет за тази година със Закона за бюджета и във всяка от следващите години до 2032 г. В някои дори повече – през 2026 г., когато имаме по-сериозни плащания по сключени вече договори, тогава бюджетът е и по-висок. Но сме над 2% и сме част от тези 18 страни. Значителна част от този бюджет – над една трета е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници...трябва да наваксваме изоставане от бих казал десетилетия дори".

Министър Тагарев каза още, че най-високият процент за отбрана е предвиден именно за 2026 година, когато ще достигне 2,4 на сто.

"Големи плащания по сключени договори, работим още за сключване на нови договори, да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно на по-широк фронт, тъй като трябва да наваксваме изоставане от бих казал десетилетия дори".

Тодор Тагарев е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

Запитан от БНР дали се чувства притеснен от последните изявления на бившия президент на Съединените щати и вероятен кандидат на републиканците за поста Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страните, които не плащат достатъчно за отбрана, той каза:

"Знаете, че г-н Тръмп е в предизборна кампания в момента, но това е негова позиция от времето, когато беше президент и тя е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 г. И фактът, че някои още не са постигнали тези 2% е обезпокоителен, тъй като трябва всички заедно да споделяме бремето. Иначе това не е политика на американското правителство, знаете, че там има много солидни системи за взаимен контрол между властите и също така че в НАТО ангажиментът е абсолютно категоричен. И тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територия на НАТО няма да бъде допуснато да бъде даден на някой друг на страна агресор".

Министър Тагарев не отговори пряко на въпроса ще запази ли позицията си след ротацията на 6 март:

"Академик Денков и г-жа Габриел ще сменят позициите, на тях е дадено правомощието да решават и предлагат състава на новия кабинет…работим изключително добре с акад. Денков, много добре и с г-жа Габриел, ще видим как ще се развият събитията. Имаме важни задачи дори до 6 март". 


Среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел,15 февруари 2024 г./Ройтерс
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна