Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите иска да е част от комисията на ВСС за Нотариуса

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Съюзът на съдиите в България заяви, че е необходимо е в състава на временната комисия, създадена от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да проучи данните за връзка на магистрати със случая на убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса, да бъдат включени и съдии.

Според съюза чрез участие на съдии в комисията ще се гарантира доверието в обективността и компетентността на извършената проверка. 

"Прякото включване на съдии в осъществяването или подпомагането на дейността на кадровия орган е традиционно установено както в практиката на съвета, така и на нормативно ниво", допълват от съсловната организация.

Решението за такава комисия беше взето миналия вторник след като кадровиците изслушаха временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

Утре на редовното си заседание Съдийската колегия трябва да се реши какви да са предметът и съставът на тази специална комисия. 

От съсловната организация, чийто член е и  Цариградска, са категорични, че участието на съдии в нея ще гарантира доверието в обективността и компетентността на проверката, която трябва да обхване всички аспекти на съмненията за криминално и/или политическо брокерство по дела и след разкриване на обективната истина, да формулира конкретни решения по всеки установен проблем.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна