Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отказа екстрадицията в Гърция на кандидат-кмет на Дупница

Съдът в Кюстендил отказа изпълнението на Европейска заповед за арест от Гърция спрямо Методи Захаринов. Той е осъден с решение, влязло в сила през 2014 г. на шест години затвор, за държане на девет подправени банкноти от по 50 евро.

Окръжният съд уважи искането на защитата на Захаринов за отказ от изпълнението на Европейската заповед и го остави под парична гаранция. На основание чл. 44, ал.8 и чл. 40, ал.1, т.4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, съдът прие изпълнение присъдата в Република България. Решението на съда може да се обжалва и протестира пред Софийския Апелативен съд в петдневен срок.

След влизане на решението в сила предстои насрочване, по искане на прокуратурата на ново дело за признаване (приспособяване) на присъдата според българското законодателство, уточниха от съда.

"Удовлетворен съм от решението", каза Захаринов след заседанието.

Пред съдебната палата се събраха десетки в гражданска подкрепа на Захаринов и искане за справедлив съдебен процес. След приключването на заседанието Захаринов беше посрещнат от протестиращите с аплодисменти.

Методи Захаринов беше независим кандидат за кмет на Дупница, подкрепен от "Възраждане" на местните избори миналата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна