Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три месеца ще проверяват дали е имало съдии в групата на Мартин Божанов - Нотариуса

Снимка: БГНЕС

През следващите три месеца специална временна комисия на Съдийската колегия ще проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса.

Единодушно членовете на Съдийската колегия решиха в следващите три месеца да анализират конкретни съдебни дела, сред които за фалита на КТБ, по които страни са били - освен Божанов, и адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков. 

Ще се изиска информация и от органите на съдебната власт, прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП, Съдебния инспекторат и Националното бюро за контрол на СРС. Решението беше взето бързо и почти безпроблемно с изключение на краткия спор между Олга Керелска и Цветинка Пашкунова -  по обхвата на комисията да проверява информация, свързана само със съдии.

"Ако в хода на нашето проучване излязат имена на прокурори и следователи, служители на правоохранителните органи, трябва ли тази информация да бъде премълчаван? Мисля, че ако излезе с такива имена, ние нямаме основание да не я изнасяме тази информация".

"Въпросът беше, че нашата дейност няма да е така мащабна, както например на парламентарната комисия, която изследва всички факти и обстоятелства. Това имах предвид. Какво премълчаване? Нашата комисия ще работи публично и всичко, което се изнесе, разбира се, че ще бъде обобщено и ще бъдат сезирани компетентните власти", казаха те.

Утре Прокурорската колегия ще изслуша Радослав Димов, апелативен прокурор на София и следователят от Националната следствена служба Ясен Тодоров. Първият беше замесен в схемата на Нотариуса от гръцки бизнесмен, а вторият изтече в неофициален списък на хората, посещавали клуб SS, свързван с разстреляния Мартин Божанов

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна