Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална стачка в Италия след инцидента със загинали работници

Флоренция - изглед от кулата на Palazzo Vecchio
Снимка: Добромир Христов

В Италия е ден на национална стачка на строителните работници и металурзите. Поводът е тежкият инцидент във Флоренция миналата седмица при срутване на покрив в строеж на голям супермаркет.

Загинаха петима работници, други трима бяха ранени.

Протестът е двучасов в края на всяка работна смяна. Включва и голям митинг във Флоренция пред строителния обект на който се случи поредната за страната трагедия по време на работа.

Ще присъстват лидерите на двата най-големи национални синдиката CGIL - Италианска генерална конфедерация на труда и UIL - Италиански съюз на труда. 

Председателят на CGIL Маурицио Ландини за телевизия La 7 каза, че не се спазват законите и уточни: "Отговорността е на  подизпълнителите на обекта, на който е управлявал дейностите по него както и на правителството, което направи абсурдни промени в кодекса за обществените поръчки и въведе отново каскадното подизпълнение".

Синдикатите поясниха, че така се наема евтина, неспециализирана работна ръка в някои случаи и на черно, без да се прави подготовка за специализиране и  срещу трудови злополуки. Искат се незабавни промени, защото случващото се е недопустимо – над 1600 работници са загинали по време на работа за миналата година, а от началото на февруари са вече 40.

Подчертава се, че най-потърпевши, експлоатирани и беззащитни са имигрантите включително и тези от Източна Европа. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна