Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Amazon влиза в индекса на "сините чипове" DJIA

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Amazon.com Inc. най-накрая се присъединява към индекса на трийсетте водещи компании Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Гигантът в електронна търговия ще замени компанията Walgreens Boots Alliance Inc. в 30-те компании, посочват в прессъобщение от S&P Dow Jones Indices. Промяната ще влезе в сила преди отварянето на търговията в понеделник, 26-и февруари.

Промяната, която беше обявена след затварянето на пазара във вторник, беше предизвикана от решението на Walmart Inc. да сплитне (да раздели) акциите си 3 към 1, посочиха още от S&P Dow Jones Indices. Подобен ход обаче ще намали теглото на индекса на Walmart поради ценово претеглената конструкция на индекса на "сините чипове".

За разлика от широкия индекс S&P 500 и технологичния индекс Nasdaq 100, исторически индексът Dow Jones се претегля на базата на цената на притежаваните от дадена компания акции, а не нейната пазарна капитализация.

Включването на гиганта за електронна търговия в индекса е нов крайъгълен камък в бързото разрастване на Amazon през последното десетилетие. Компанията, основана през 1994 г. като онлайн продавач на книги, продава стоки от всякакъв вид и управлява най-големия в света бизнес с облачни изчисления. Базираната в Сиатъл компания е вторият по големина работодател в частния сектор в САЩ след Walmart.

Отсъствието на Amazon и редица други големи технологични фирми в DJIA стимулира индекса на сините чипове да се представи по-слабо от останалите фондови индекси през миналата година. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 24% през 2023 г., докато технологичният Nasdaq 100 се повиши повече от два пъти. В същото време обаче индексът DJIA нарасна с едва 13%.

"Ако някоя компания представлява икономиката на САЩ по-добре от Amazon, не мисля, че все още сме я открили. Тя замества в индекса друга компания, обърната към потребителите, така че балансът на индекса остава същият", коментира за Блумбърг Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth.

Това, че Walgreens се заменя в индекса на сините чипове, след като компанията беше включена в него сравнително скоро (през юни 2018 г.), може да не е толкова изненадващо. Акциите на компанията спаднаха с 30% през миналата година, докато тези на Amazon поскъпнаха с около 80%.

Междувременно компанията Uber Technologies Inc. ще замени JetBlue Airways Corp. в транспортния подиндекс - Dow Jones Transportation Average, гласи още съобщението.

Ценово претегленият индекс на 20 компании в Dow Transportation включва най-големите американски фирми в групата на индустрията, според доставчика на индекса. Ходът - предизвикан от ниското тегло на JetBlue - ще помогне на подиндекса да включи и индустрията за споделено пътуване, се казва в съобщението.

Акциите на Amazon се повишиха след края на снощната търговия на Уолстрийт с 1,5% след новината, докато акциите на Walgreens спаднаха с над 3%. Акциите на Uber пък се поскъпнаха с 1%, а на JetBlue се понижиха с 0,4%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна