Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БХРА искат законови промени, за да има смисъл терминът "национален курорт"

Слънчев бряг
Снимка: БГНЕС

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Чрез подобни нормативни мерки могат да се решат редица нареждали проблеми, които пречат за пълното реализиране на потенциала на страната ни като туристическа дестинация.

"Има определение за национален курорт, но това нищо не значи, не е облечено със съдържание. Какви национални курорти, каква структура, след като няма финансиране, както навремето?! Туризмът работи въпреки държавата
12 до 14% от Брутния вътрешен продукт произвежда туризмът. Може би половината население в България работи и се прехранва от дейности, свързани с туризма", коментира БНР-Радио София зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

По мнението му, не са необходими повече пари, а закони

"Говори се, че курортите са се разраснали, че са се превърнали в бетонни блокове, че сме нарушили природата и т.н. Но за това не са виновни колегите, които работят на терен. Виновна е държавата, защото тя решава всичко това. Нароиха се безброй апартхауси, които категоричното обезличиха това понятие курорт или дестинация, която се занимава с туризъм. Има нелоялна конкуренция."

Веселин Налбантов даде конкретни примери за (не)стопанисване на инфраструктура в части от Несебър и Слънчев бряг.

"Проблемите са едни и същи на много места. Ние работим 4 месеца, имаме ток, вода. През останалото време плащаме данъци, но не получавам нищо. Просто държавата трябва със законодателен акт да нареди на общините да плащат за това, което получават", допълни зам.-председателят на БХРА.

С него разговаря Катя Василева.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна