Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия твърди, че е унищожила руски разузнавателен самолет А-50

Руски самолет за наблюдение А-50
Снимка: Wikipedia.org

В петък украинските военни унищожиха руски самолет за наблюдение и разузнаване А-50, заяви командирът на военновъздушните сили Микола Олешчук, предаде Ройтерс. Това е вторият път за малко повече от месец, в който Украйна съобщава за свалянето на подобен усъвършенстван самолет.

"Баян, къде си? А-50 с позивна "Баян" спря да лети! Честитя на окупаторите Деня на защитника на отечеството!", написа Олешчук в приложението Telegram.


Информационна агенция Интерфакс-Украйна цитира военни източници, според които А-50 е бил свален над руска територия, между градовете Ростов на Дон и Краснодар. Според агенцията, операцията е извършена от военновъздушните сили и разузнавателната дирекция.

Според изявлението на украинското разузнаването, военновъздушните сили са унищожили A-50U, наскоро модернизирана руска версия на самолета, за който Украйна твърди, че Русия е използвала за "радарно откриване на далечни разстояния, контрол и насочване на удари срещу Украйна с ракети от стратегическата авиация".

"Свалянето на А-50U е още един сериозен удар върху потенциала и възможностите на терористична Москва“, отбелязва украинското военно разузнаване.

Междувременно руските информационни агенции цитират службите за спешна помощ в южния Краснодарски край, според които фрагменти от самолет са открити в блатиста местност в района на Каневской и пожарникарите са потушили пожара.

В информацията на руските медии обаче не се споменава за самолет А-50.

Локация на мястото, където се предполага, че е свален руски разузнавателен самолет А-50

През януари украинската армия съобщи, че нейните военновъздушни сили са унищожили руски разузнавателен самолет "Бериев А-50" и въздушен команден пункт "Илюшин Ил-22" над Азовско море.

А-50, който за първи път влезе в експлоатация в края на съветската ера, е голям самолет за ранно предупреждение и контрол във въздуха, който може да сканира няколкостотин километра за вражески самолети, кораби и ракети, напомня Ройтерс.

Кирило Буданов, ръководител на дирекцията за военно разузнаване на Украйна, посочи преди месец пред "Файненшъл таймс", че по това време Русия е разполагала с общо осем самолета А-50.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна