Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеул предупреди протестиращите лекари да се върнат на работа

Протест на медици в Южна Корея, 21 февруари 2024 г.
Снимка: АФП

Правителството на Южна Корея съобщи на младите лекари, че имат срок до края на февруари да се върнат на работа или рискуват да бъдат наказани заради едноседмичния протест, който наруши обслужването на пациентите в няколко големи болници, предаде Ройтерс.

Две трети от лекарите ординатори и стажанти в страната напуснаха работа в знак на протест срещу план на правителството за увеличаване на броя на студентите, приемани в медицинските училища, в опит да се справи с недостига на лекари, който според властите ще се задълбочи в едно от най-бързо застаряващите общества в света. Протестът принуди болниците да отхвърлят пациенти и да отменят процедури.

"Предвид сериозността на ситуацията, правителството отправя последна молба", заяви министърът на безопасността И Сан-мин при откриването на заседание на работната група, като добави, че в болниците цари хаос, а службите за спешна помощ са достигнали "опасна ситуация".

"Ако се върнете в болницата, която сте напуснали, до 29 февруари, няма да бъдете държани отговорни за това, което вече се е случило", добави той. "Призоваваме ви да помните, че гласът ви ще бъде чут силно и най-ефективно, когато сте до пациентите".

Правителството и преди е предупреждавало, че може да предприеме правни действия срещу лекари, които не изпълняват заповедта за връщане на работа, включително съдебно преследване, евентуален арест и отнемане на медицинските им лицензи. Младите лекари, които протестират, казват, че правителството първо трябва да се заеме със заплащането и условията на труд, отбелязва БТА.

Заместник-министърът на здравеопазването Пак Мин-су заяви, че тези, които не се върнат до 1 март, ще бъдат изправени пред минимум тримесечно отнемане на медицинския им лиценз, както и пред други правни действия. Старшите лекари и частнопрактикуващи лекари не се присъединиха към протеста, но проведоха митинги, на които настояваха правителството да се откаже от плана си за увеличаване на квотите в медицинските училища.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна