Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна - в третата година от началото на войната

Euranet Plus: Политологът Петър Чолаков е скептичен, че през 2024 г. ще станем свидетели на обрат

| Анализ
Донецк, февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 24 февруари Украйна отбеляза две години от руската инвазия. Мрачната годишнина идва на фона на смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, превземането на ключовия източен, украински град Авдеевка - най-голямата символична победа на Русия след неуспешната контраофанзива на Киев. Най-сериозният проблем на Украйна в момента е критичния недостиг на оръжия, главно заради забавянето на военната помощ от САЩ.

Специално за рубриката Euranet Plus, европейската радиомрежа, която се изпълнява от 15 радиостанции от страните-членки на ЕС, председателят на комисията по външни работи на Европейския парламент Дейвид Макалистър посочи:

"Навални пожертва живота си, за да продължи борбата за освобождаване на Русия от сегашния зъл, брутален и корумпиран режим. Съвсем очевидно е, че отговорността за смъртта му носи Путин, както и руските власти. Първата важна проверка за руската опозиция ще бъдат т.нар. президентски избори, преди които репресията над опозицията в Русия достига нива, невиждани от най-тъмните времена на Съветския съюз."

Политологът Петър Чолаков обаче е скептичен, че убийството на Навални може да бъде повратна точка и катализатор за промяната на вътрешнополитическата ситуация в Русия.

Какви са аргументите му и защо не очаква през настоящата година да има решаващ обрат във войната в Украйна чуйте в звуковия файл или прочетете авторския материал на Росина Петрова за Eвранет Плюс по БНР.

По публикацията работи: Ирина Недева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна