Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства с анализ:

Складове задържат инсулините, които се намират най-трудно в аптеките

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Трите вида инсулини, които се намират най-трудно в аптеките по сигнали на пациенти, се задържат в складовете на фирмата вносител. 

Това показва анализ на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, направен на базата на справка от Агенцията по лекарствата за периода от ноември миналата година до януари тази година.

"Де факто от тези, цитирани от Изпълнителната агенция по лекарствата в неделя вечер над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина, се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. 3044 са опаковките, които са разпределени в четирите големи търговци на едро с лекарства. Тезата, която ние вчера застъпихме в медиите, че количества не се задържат при търговците на едро, особено с обвинението, че ги чакат да падне заповедта, за да бъдат изнесени, е доказано невярно от справката, която получихме от ИАЛ по ЗДОИ", обясни Боряна Маринкова, председател на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Следобед от здравното министерство ще дадат информация за ситуацията с недостига на инсулин и мерките, които могат да се предприемат. 

Забраната за износ на инсулинови лекарства изтича на 29 февруари. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна