Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър създава нова правителствена структура за справяне с миграционния натиск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството в Кипър засилва действията си за справяне с миграционния натиск върху страната с обединяването на всички държавни служби за миграцията и международната закрила в нова правителствена структура и с две нови национални стратегии в тази област. Това съобщи днес вътрешният министър Константинос Йоану в направения отчет за 2023 г.

С 50% са намалели молбите на търсещи убежище в Кипър през миналата година в сравнение с 2022 г., като властите разглеждат средно по 2200 заявления месечно. В същото време с 66% се е увеличил броят на незаконно пристигналите, които са напуснали страната, доброволно или депортирани, обобщи вътрешният министър Константинос Йоану. За първи път повече хора са заминали, отколкото са влезли в страната, подчерта той.

Големият проблем и предизвикателство пред правителството е ръстът с 50% на сирийските мигранти, идващи по морския маршрут от Ливан.

Министър Йоану обяви, че на предстоящия в понеделник в Брюксел европейски Съвет по вътрешните работи ще повдигне "отново и спешно" въпроса за преоценка от ЕС на статута на Сирия и определяне на безопасни райони в нея, за да стане възможно връщането на сирийски граждани.

Кипър иска и по-активно участие на Европол в рамките на европейския План за действие за Източното Средиземноморие за наблюдзение на морските маршрути.

Национална стратегия за интеграция на законно пребиваващите в Кипър мигранти, както и такава за приемането и настаняването на търсещите убежище се предвижда да бъдат одобрени от правителството през март.

На пленарна сесия в четвъртък парламентът се очаква да приеме законопроекта за създаването на нова правителствена структура, т. нар. "подминистерство за миграцията и международната закрила". С обединяването в него на всички държавни служби за миграцията и международната закрила ще се подобри управлението на процесите в тази област, заяви министър Константинос Йоану.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна