Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sky News: Сателитни изображения разкриват строителни работи в бивша база на Вагнер в Мали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови сателитни изображения, получени от Sky News, разкриват строителни работи в бивша база на руската паравоенна група „Вагнер“ на международното летище “Модибо Кейта“  до столицата на Мали - Бамако.

Изображенията с висока разделителна способност предлагат първата подробна снимка на този обект след смъртта на лидера на "Вагнер" - Евгений Пригожин през август 2023 година.

От тогава организацията бе реформирана, като нейните функции бяха поети от руското министерство на отбраната. Съобщава се, че остатъците от групата "Вагнер" сега се управляват като руския експедиционен корпус.

Смъртта на Пригожин предизвика спекулации относно бъдещето на руското влияние и военно присъствие в Африка, коментира Sky News.

Години наред "Вагнер" играеше ключова роля в подкрепата на приятелски режими на целия континент, като същевременно печелеше от договори за концесии за добив на руди и дърводобив.

Сателитните изображения, заснети от "Максар" на 26 февруари, получени от Sky News показват, че руската държава остава ангажирана с увеличаване на присъствието си в Мали. Вижда се и достроителство на мястото на бившата база на "Вагнер" на летище "Водивокейта".

Има много повече превозни средства, отколкото преди. През последните месеци в Telegram се разпространяваха обяви за набиране на персонал за руския африкански корпус, рекламиращи високи плащания, безплатно медицинско обслужване и служба под ръководството на компетентни командири, уточни Sky News.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна