Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мич Макконъл се оттегля като лидер на републиканците в US Сената

Мич Макконъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканецът Мич Макконъл съобщи, че през ноември ще се оттегли като лидер на партията в Сената.

82-годишният Макконъл от Кентъки е най-дълго управлявалият  лидер на Сената за всички времена от всички партии. Той е избран за първи път в Сената през 1984 г., а през 2007 г. застава начело на републиканците. Казва за себе си: "Имам много грешки, но неразбирането на политиката не е една от тях".

Според анализаторите възходът на Тръмп поставя Макконъл в неудобно положение. Казват, че двамата не са разговаряли помежду си от декември 2020 г. когато Макконъл обяви, че Байдън законно е спечелил изборите, а  след атаката на Капитолия на 6 януари 2021 г., определи Тръмп като "морално отговорен" за нападението.

Сега той все още не е подкрепил Тръмп за президентските избори през 2024 г. За Макконъл е ясно, че, ако Тръмп спечели през ноември, той  почти сигурно ще бъде свален от лидерския пост, още повече, че след  падане миналата година на 2 пъти той просто "замръзваше" и не можеше да говори.

Проучване на Economist/YouGov, преди изявлението на Макконъл за оттеглянето му, показва, че 85 процента от републиканците гледат положително на Тръмп  и само 31% са положително настроени към  него. Решението за напускането на Макконъл като лидер на Републиканската партия в Сената за голяма част от републиканците означава историческа политическа промяна, която е в ход в Републиканската партия.

А за демократите вероятно е още по-добра новина, защото те винаги са го  смятали за твърд и безмилостен в позициите си. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна