Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО с орган, който ще следи за дезинформация в медиите и интернет

Снимка: armymedia.bg

Министерството на отбраната ще има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството. Документът беше обнародван в Държавен вестник.

Информационният център ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана". Наблюдението ще е върху "класическите” и модерните медии. Центърът ще предоставя ежедневни, седмични и месечни доклади как политиката на Министерството на отбраната е въздействала върху целевите аудитории. Директорът на информационния център Владимир Миленски увери депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура.

В началото на мандата си министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че ниският интерес към военната професия е и заради дезинформационни кампании. Пред комисията по обрата министърът припомни, че е внесъл в МС има концепция за реализирате на информационна политика в отбраната. Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и "изкушения … една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние". От министерството увериха, че с промените вестник "Българска армия" няма да бъде закриван. А служители на вонения канал ще работят "няколко неща едновременно" или "коренно различни неща".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени