Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Червения пират" отправял заплахите от два мобилни апарата

Снимка: БГНЕС

Мъжът, обозначен от МВР като "Червения пират", е действал сам. Това казаха от МВР, като дадоха и повече подробности за случая.

Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно това е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Човекът е заплашвал и вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, на отбраната Тодор Тагарев и други публични личности. 

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков обясни:

"Нито има лица от криминалния контингент, с които той има някаква комуникация, нито някакъв политически нюанс. Той е изключително антисоциален. Няма лица, с които той да комуникира и да контактува, така че той живее сам, води клошарски начин на живот".

 Мъжът е съдействал на полицията и е направил пълни самопризнания няколко часа, след като е бил задържан. Заплашвал е хората от два мобилна апарата, които са се свързвали през отворени мрежи за достъп до интернет. 

Заплахите са получавани на публичните електронни пощи на институциите. Владимир Димитров от звеното за борба с киберпрестъпления в ГДБОП:

"Стигнахме до него като изискахме данни от международна компания, която менажира пощенската услуга и по този начин установихме свързаносттта между всичките тези пощенски кутии, които се припокриваха. Някои от тях е използвал в месеците, когато не е бил на територията на столицата, впоследствие е откривал нови пощенски кутии".

Авторът на заплахите е задържан преди време отново.

 
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени