Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпругата на Владимир Кара-Мурза се срещна с Дейвид Камерън

Владимир Кара-Мурза
Снимка: БТА

Съпругата на Владимир Кара-Мурза, който има британско и руско гражданство и се намира в затвор в Сибир, се срещна с британския външен министър Дейвид Камерън, за да настоява за повече действия за освобождаването му.

Владимир Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор от московски съд през април 2023 година за "държавна измяна", след като се обяви против руското нахлуване в Украйна. 

Съпругата му Евгения Кара-Мурза се срещна с лорд Камерън, след като призова британското правителство да предприеме по-конкретни действия по неговия случай. Говорейки пред информационната агенция "Прес асоусиейшън", Евгения каза, че е "много доволна", че срещата се е състояла след продължителна кампания и я смята за "проява на добра воля" от страна на министъра. Тя уточни, че Камерън я е уверил в подкрепата си и готовността си да се бори за освобождаването на Владимир. 

Срещата се състоя по времето, когато друг опозиционер - Алексей Навални, беше погребан в Москва след смъртта му в руска затворническа колония, за което повечето западни лидери обвиняват руската държава. 

Владимир Кара-Мурза два пъти е бил обект на опити за убийство, а съпругата му продължава да се страхува за безопасността му. 

От своя страна, Дейвид Камерън заяви, че е било чест да се срещне с Евгения и коментира, че "затворен по фалшиви обвинения от руския режим, Кара-Мурза е преследван заради своята антивоенна позиция и защита на човешките права".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени