Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поморие ще събира отпадъци като Парма

Снимка: Община Поморие

Поморие ще реализира пилотен проект за управление на отпадъци. Това е  „Холистичен подход за на отпадъците в прехода към кръговата икономика“. Той беше представен  лятото, а през последния месец активно се работи по него, съобщи Борислав Тафраджийски, изпълнителен директор на клуб „Икономика 2000“. 

Финансирането е от Програма LIFE на Европейския съюз. Поморие ще приложи добрия опит на италианския град Парма. Това може да се случи с активното участие на гражданите, бизнеса и общината. Предложенията дойдоха от ръководството, заяви Борислав Тафраджийски.

Все още не е въведено правилото в страната "замърсителят плаща", с този проект на практика това се случва в Поморие. 

Хората в Парма са много активни, нищо не може да се случи по друг начин, те поддържат всичко, чувалите със смета са прозрачни, те се раздават. В определено време се събират.

В българския град ще бъде разработена платформа, чрез която гражданите да предоставят информация за потребителски адрес за предоставяне на общи или други контейнери. To ще съдържа и информация за дни и часове за събиране за всеки вид отпадък, дати за почистване на улиците и др.

Проектът ще продължи до 30.06.2026 г.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна