Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за изпращане на мигранти в Руанда срещна пречки в Камарата на лордовете

Риши Сунак
Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак претърпя късно снощи редица значителни поражения в Камарата на лордовете при гласувания по спорния законопроект за изпращане на мигранти в Руанда.

Членовете на Камарата на лордовете гласуваха пет поправки, които, ако бъдат превърнати в закон, ще затруднят парламента да обяви африканската нация за "безопасна" и ще се изисква от правителството да спазва вътрешното и международното право. Това на практика би убило основната цел на законодателството - да предотврати по-нататъшни правни оспорвания срещу политиката, след като тя вече беше обявена за незаконна от Върховния съд на Обединеното кралство. Гласуването не отхвърля законопроекта изцяло, но задейства така наречения "процес на пинг-понг" между Камарата на лордовете и Камарата на общините, докато не бъде постигнато споразумение. 

Освен споменатата основна цел на законопроекта да убеди, че Руанда е безопасна държава, той цели също да се дадат правомощия на министрите да пренебрегват ключови раздели от Закона на човешките права на Обединеното кралство и други международни правила, които пречат на депортирането на мигранти в африканската страна. 

Благородници от целия политически спектър критикуваха проектозакона, защото смятат, че нарушава международното право. 

Гласуваните промени сега ще бъдат върнат в Камарата на общините, за да бъдат обсъдени и гласувани отново след две седмици. Очаква се законопроектът да бъде приет до края на месеца, но колко скоро след това ще могат да бъдат осъществени полети не е известно, а това поставя под съмнение изпълнението на обещанието първите полети към Руанда, ако изобщо има такива, да бъдат още през пролетта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени