Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнолява групировка в Германия твърди, че стои зад днешния саботаж на завода на Tesla

Полицията проверява повредена подстанция за високо напрежение близо до завода на Tesla край Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник на алтернативен медиен уебсайт се появи писмо, в което се твърди, че зад предполагаемия палеж до завода за електромобили и батерии на Tesla край Берлин стои крайнолява германската групировка, наричаща себе си "Volcano Group", съобщава Ройтерс.

"Ние саботирахме Tesla", гласи писмото, публикувано на уебсайта kontrapolis.info, описващо атаката като подарък за 8 март – Международния ден на жената.

"Tesla консумира земя, ресурси, хора, работници и в замяна бълва 6000 SUV (автомобили с повишена проходимост), коли убийци и чудовищни камиони всяка седмица", се посочва още в писмото.

Пожарна бригада проверява сградите на завода на Tesla близо до Берлин
Полицията каза пред Ройтерс, че е запозната с писмото, което е подписано "Agua De Pau", името на вулканична планина на Азорските острови, и отбеляза, че проверява автентичността му.

Преди това министърът на вътрешните работи на провинция Бранденбург - Михаел Щюбген обеща да предприеме действия срещу онези, които са отговорните за предполагаемия палеж, който остави без електрозахранване околностите на Берлин и доведе до спирането на гигафабриката на Tesla в Грюнхайде.

По-рано във вторник хиляди служители на Tesla бяха евакуирани от германския завод заради липсата на електрозахранване след предполагаем палеж на подстанция Steinfurt близо до фабриката. Пожарът се случи на фона на организирани протести от екоактивисти в опозиция на планираното от Tesla разширяване на завода.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. - милиардерът Илон Мъск използва социалната медийна платформа "X", за да коментира саботажа на завода на компанията за електромобили край Берлин.

"Това са или най-тъпите екотерористи на Земята, или са марионетки на онези, които нямат добри екологични цели. Спирането на производството на електрически превозни средства, вместо на превозни средства с изкопаеми горива, е изключително тъпо", написа Мъск. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна