Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън призова Конгреса да даде повече помощ на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По необичаен начин - с призив за помощ за Украйна, вместо с вътрешните проблеми, започна своята годишна реч "За състоянието на съюза“ президентът на САЩ Джо Байдън. 
Джо Байдън започна обръщението си "За състоянието на съюза" към двете камари на Конгреса, говорейки за войната на Кремъл срещу Киев. Той отправи критики към руския лидер Владимир Путин, призова Конгреса да сложи край на блокадата и да одобри повече военна помощ за Украйна, похвали НАТО, приветствайки най-новите му членове, и разкритикува предшественика си и съперник за изборите през 2024 г. Доналд Тръмп - макар и не по име - за неговото отношение към Путин.
"Целта ми тази вечер е както да събудя този Конгрес, така и да предупредя американския народ, че това също не е обикновен момент“, заяви Байдън.
Беше „малко необичайно“, призна след речта, председателят на комисията по външни отношения на Сената - Демократът Бен Кардин, допълвайки че това е било направено умишлено от Байдън. Законодателите не са приемали нова помощ за Украйна вече повече от 14 месеца, докато украинската армия търпи неуспехи на бойното поле. Сред другите основни моменти засегнати от Байдън в речта му бяха икономиката, разширяването на правата за аборт и справянето с въоръженото насилие. Байдън се обърна към сънародниците си с думите, че „състоянието на съюза е силно и става все по-силно“.
Според американски анализатори обаче в предизборната година, продължилата над час реч на Байдън е приличала повече на излагането на визията му за нов четиригодишен мандат и изтъкване на разликите с конкурента му Доналд Тръмп, отколкото на класическо обръщение „За състоянието на съюза“. За новините от САЩ - Светослав Козловски.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна