Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ прие законопроекти за финансиране на части от федералното правителство до септември

Снимка: Ройтерс

Американският Сенат прие пакет от шест законопроекта за финансиране на части от федералното правителство до септември, като така избягна частично спиране на дейността му.

Горната камара на американския конгрес гласува законопроектите със 75 гласа "за" срещу 22 "против". Финансовият пакет в размер на 467,5 милиарда долара осигурява около 30% от необходимите средства и включва финансиране на министерствата на земеделието, търговията, правосъдието, въпросите на ветераните, енергетиката, вътрешните работи, транспорта, жилищното строителство и градското развитие, както и Администрацията по храните и лекарствата, военното строителство и други федерални програми.

Американските медии коментират, че законопроектите представляват голям пробив за законодателите след продължилите месеци частични финансирания за избягване на спирането на работата на правителството.

И демократите, и републиканците заявиха, че са постигнали исканите от тях цели чрез гласуваните средства.

Очаква се днес законопроектите да бъдат подписани и от президента Джо Байдън и да влязат в сила.

До 22 март предстои да бъде финализиран и вторият списък от законопроекти, който ще осигури останалите 70% от необходимите средства за  функционирането на всички правителствени служби до септември.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна