Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО се дистанцира от Макрон за изпращане на войски в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В годишния доклад на американската разузнавателна общност, в който има оценка на заплахите пред Съединените щати, се отбелязва, че Москва се възползва от забавянето на помощта за Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред Sky News, че Алиансът "няма намерение да изпраща войски в Украйна".

Той се дистанцира от изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че западните съюзници не трябва да изключват разполагането на войски в Украйна.

В интервю за френското издание Le Monde и френска радио- и телевизионна мрежа - президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че 90 процента от европейските лидери в момента са на страната на Украйна, въпреки че в обществата има различни мнения.

Той изтъкна и че Унгария със своя премиер Виктор Орбан понякога "играе много опасна игра".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че руското нападение в източната част на страната е спряно и че ситуацията на фронта в момента е по-добра от последните месеци.

В интервю за френската телевизия BMF той коментира, че се изграждат отбранителни укрепления по продължение на 100 км линия.

По повод изказванията на френския президент Еманюел Макрон, че не изключва изпращане на западни войници: "Докато удържаме фронта, френската армия може да си стои във Франция", каза Зеленски.

Украинското външно министерство съобщи, че е поканен папският нунций в Киев Вивалдес Комбодес, пред който е изразено разочарование от папа Франциск Украйна да развее бяло знаме. Отправено е послание към папата – да се призове международната общност да обедини сили на доброто над злото.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна