Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш служител на "Боинг", поставил под въпрос производствените стандарти, е открит мъртъв в САЩ

През януари имаше инцидент със самолет Боинг 737-900 на авиокомпанията "Аляска".
Снимка: БТА

Джон Барнет, бивш служител на самолетостроителния гигант "Боинг", е намерен мъртъв. Той стана известен с изявленията си, които предизвикаха опасения относно производствените стандарти на компанията, в която той е работил в продължение на 32 години.

През 2017 година Барнет се пенсионира и започна съдебно дело срещу бившия си работодател.

Джон Барнет от 2010 г. работи като мениджър по качеството в завода в Северен Чарлстън, където се произвеждат 787 Dreamliner. Това са самолетите, които имат поредица от технически проблеми. Последният е от вчера, когато самолет от тази серия, пътуващ от Сидни, Австралия, до Окланд, Нова Зеландия, с 263 пътници и 9-членен екипаж е претърпял рязко пропадане и силно люлеене, което е причинило нараняване на 50 души. 

През 2019 година Барнет заявява пред Би Би Си, че работници умишлено са монтирали на самолетите части, които не отговарят на стандартите. Той заявява, че е открил сериозни проблеми и в кислородните системи и в случай на необходимост, е много вероятно всяка четвърта кислородна маска да не работи. Твърди още, че безопасността е била пренебрегната. 

Барнет казва, че е предупреждавал мениджърите за своите опасения, но не са предприети никакви действия. От "Боинг" отричат твърденията му, но когато Федералната авиационна администрация започва проверка, голяма част от неговите твърдения са оказват верни.

Дни преди смъртта си Барнет дава показания във връзка с продължаващото съдебно дело срещу "Боинг" и след като не се явява на следващото изслушване, е намерен мъртъв в автомобила си на паркинга на хотела, където е отседнал. 

Според съдебния лекар смъртта на 62-годишния Джон Барнет е настъпила от "самонараняване". Води се разследване. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна