Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат регламентиране на данъчните задължения на историческите автомобили

Снимка: Здравка Маслянкова

Да се регламентират данъчните задължения на историческите автомобили предлагат пред парламентарните комисии по бюджет и транспорт от Българската асоциация на клубовете за колекционерски старинни автомобили и мотоциклети. Отправят се искания и към общините, свързани с екологичните такси за тези автомобили и допускането им до централните градски части.

По статистиката на колекционерската автомобилна асоциация у нас има около 30 хиляди автомобила, произведени преди повече от три десетилетия, и могат да попаднат в класификацията историческо превозно средство, приета с промените в Закона за движение по пътищата от 43-тия парламент.

Освен данъчни облекчения за тези автомобили, които не се ползват за ежедневна употреба, от асоциацията настояват и за издаване на специални номера за тях, поясни историкът доц. Милен Михов от ръководството на асоциацията:

"Историческите автомобили чрез исторически номера да бъдат освободени от тези екотакси, защото това не са автомобили за ежедневна употреба“.

Тази събота във Велико Търново ще се съберат към 150 автомобила от страната и чужбина за 13-ото издание на Трабант феста.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени